fbpx

Focus Areas

AEGEE heeft vier thematische Focus Areas, sinds augustus 2020 zijn dit: Climate Emergency, Political Activism, Mental Health en Social Equity. Elke drie jaar kiest het netwerk op een agora met welke Focus Areas AEGEE zich de volgende 3 jaar gaat bezighouden. Ook wordt elk jaar op de European Planning Meeting (EPM)  een Action Agenda voor het volgende jaar geschreven. In deze Action Agenda wordt concreetbeschreven wat we in het komende jaar van plan zijn te bereiken op het gebied van elk van de Focus Areas.

Climate Emergency

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen leidt tot een steeds sneller opwarmende aarde en ondanks dat we dit al 30 jaar weten groeit de uitstoot nog steeds elk jaar met ongeveer 3%. Om de planeet leefbaar te houden moet veel sneller worden gehandeld. Daarom spreken we van de klimaatcrisis (Climate Emergency) en heeft AEGEE dit als een van haar Focus Areas gekozen. Als je up to date wil blijven van alles wat er rond dit thema gebeurd binnen AEGEE kan je de Climate Emergency Working Group volgen op facebook of instagram.

 

Political Activism

Europese jongeren participeren weinig in de politiek. Zo stemmen jongeren bijvoorbeeld veel minder vaak in verkiezingen dan andere leeftijdsgroepen. Het is belangrijk dat jongeren hun zeggenschap gebruiken en opkomen voor hun eigen toekomst. AEGEE heeft sinds haar oprichting al het doel om jongeren mondiger te maken en te helpen zichzelf te ontwikkelen. Daarom is deze Focus Area een logische volgende stap om jongeren meer te informeren over hoe zij zelf actief kunnen worden in het politieke landschap. Wil je hier meer over weten? Volg dan de Political Activism Working Group op facebook of instagram.

 

Mental Health

Mentale gezondheid is voor iedereen belangrijk: het stelt je in staat om te gaan met tegenslagen, bij te dragen aan de maatschappij en jezelf te ontwikkelen. Bovendien kan mentale gezondheid bij iedereen tot problemen leiden, maar in het bijzonder bij jongeren. Bijna 1 tot 5 jongeren in de EU leeft met psychologische of gedragsproblemen. En doordat mentale gezondheid wordt gestigmatiseerd is het voor veel mensen lastig om hulp te zoeken of er open over te praten. Daarom wil AEGEE met deze Focus Area bijdragen aan het bewustzijn over deze problematiek en jongeren helpen met het vinden van ondersteuning en tools op het gebied van Mental Health. Ook deze Working Group kan je volgen op  instagram.

 

Social Equity

AEGEE streeft naar een divers, grenzeloos en democratisch Europa en respect voor diversiteit zit daarom in de kern van AEGEE’s identiteit. Daarom kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat in Europa nog steeds mensenrechten worden geschonden en dat veel mensen nog steeds te maken hebben met discriminatie en sociale uitsluiting op verschillende gronden. Met deze Focus Area richten we ons binnen AEGEE de komende drie jaar vooral op discriminatie op basis van plaats van herkomst, gender, seksuele oriëntatie en handicaps.  De Social Equity Working Group kan je volgen op facebook.

 

Idee voor een activiteit?

Ook op lokaal niveau in Nijmegen houden we ons natuurlijk bezig met deze focus areas. Heb jij nog een leuk of interessant idee voor een activiteit die verband heeft met een van deze focus areas? Stel het dan voor als een ledeninitiatief! Dat kan door een mailtje te sturen naar het bestuur of door het formulier in te vullen bij Handige Links in de app.