fbpx

Liftwedstrijd Hamburg

“6 uur ’s ochtends: Opstaan en klaarmaken voor de liftwedstrijd naar Hamburg. Iets voor 7en sluit ik – bepakt en ietwat vermoeid – mijn voordeur.

Ik voel een gezonde spanning opkomen, terwijl ik door de stationstunnel richting de centrale hal van station Nijmegen loop. Ondanks het feit dat ik al vaker heb gelift, voelt het elke keer weer alsof het de eerste keer is. Ik vraag mezelf af: ‘Waarom ook alweer’?

Op het station krijgen we instructies, borden, stiften en kaarten. Ik kreeg het idee dat andere koppels van tevoren al een tactiek, route en plan hadden gemaakt. Dit in tegenstelling tot Kaya en mij, de kneusjes die nog geen flauw idee hadden wat te doen… Daarom zijn we na het startschot meteen de stationshal ingedoken. ‘Niet cheaten en met de trein gaan hè!?’: ik ben vergeten wie het ons ook alweer nariep… 

Na kort beraad besloten we om maar gewoon te kijken waar de weg ons naar toe zou leiden. Lopend naar de Waalkade bespreken we nog een paar dingen en voor ik het weet staan we daar, in het gras, vlakbij de Waalbrug. 

De auto’s staan stil voor het stoplicht. We houden ons ‘prachtige’ liftbordje op en ineens voel ik me enorm ongemakkelijk. Ik herken het. Net als vorige keren moet ik even ‘ontdooien’ en m’n verstand op 0 zetten. Ik merk dat Kaya hetzelfde heeft. De auto’s staan stil voor het stoplicht. Duimende moeders, claxonnerende opa’s en chagrijnige zombies passeren ons. 

Na amper 10 minuten zien we iemand wuiven. Op dat moment zijn we zó met onszelf bezig dat we het nog bijna misten ook… Een jonge vrouw – onderweg naar haar werk – wilde ons een lift geven in de richting van Arnhem. Het bleek ook nog eens een vriendin van Mathieu te zijn. 

En dan rijden we weg en zijn we ineens onderweg. Ik zit nu helemaal in de travelvibe. De dag vliegt voorbij. Het gaat goed. Iedereen die ons meeneemt noteren we op ons lijstje en zo komen we aan het einde van de dag tot de volgende samenvatting: 

1) Vriendin Mathieu Auto Nijmegen – Renkum
2) Meneer met de blauwe vrachtwagen Vrachtwagen Renkum – Arnhem
3) Meneer met de gevaarlijke stoffen Vrachtwagen Arnhem – Enschede
4) Lief oudje Auto Enschede – Oldenzaal
5) 3 stappers Auto Oldenzaal – Hannover
6) Oekraïense baas Busje Hannover – Walsrode
7) Noorse gastvrije camper eigenaren Camper Walsrode – Hamburg
8) Duitse barakken auto (gypsies) Auto? Hamburg – Hamburg

Ondanks dat Kaya en ik de liftwedstrijd niet hebben gewonnen, kijk ik terug op een fantastische dag. Verrassingen, mooie verhalen, ontmoetingen, avontuur en travel vibes vatten deze dag voor mij samen. Het feit dat het oorspronkelijk om een wedstrijd ging, was ik vanaf seconde 1 al vergeten… Wij maakten er ons eigen feestje van! :)”